Online 2 ľudia. VEPOS Novaky.sk VOĽBY 2022
číslo príspevku:
Tip na cyklovýlet v okolí Novák
Blog používateľa Webmaster

So stále zlepšujúcim sa počasím sa vyhliadky na cykloturistiku stávajú čoraz priaznivejšie. Obyvatelia Novákov a bezprostredného okolia nemajú vo svojom bydlisku núdzu o zaujímavý terén, veď okolitá príroda obsahuje takmer všetky variácie – or rovinatých lúk až po riadne kopce. V tomto duchu sa preto poďme pozrieť na jednu cyklocestu, ktorá preverí schopnosti horských cyklistov. Jedná sa o cyklotrasu vedúcu z neďalekej Prievidze na Vtáčnik.

 

 

Prievidza – Vtáčnik

Táto trasa rozprestierajúca sa medzi spomínanými bodmi má celkovú dĺžku 50 kilometrov. Napriek dlhšej vzdialenosti je jej náročnosť iba stredne ťažká, a preto nebude od cyklistov vyžadovaná úplne prvotriedna forma. Na jej absolvovanie však budete musieť mať horský bicykel, keďže 85% trasy je mimo cesty na prírodnom povrchu. Ak pôjde všetko po masle, tak by ste tento okruh mali zvládnuť zhruba za štyri a pol hodiny.

 

Trasa vedie z mesta Prievidza smerom na Podhradie. Za mestom sa dá na moment opustiť asfaltová cesta, kde je možné využiť košovskú cestu uzavretú pre dopravu. Prvou zastávkou cyklotrasy po východzom bode je Lehota pod Vtáčnikom. Kombináciou rozbitej cesty a poľnej cesty je možné opustiť Lehotu a dostať sa do Podhradia, v ktorom stojí za preskúmanie zrúcanina hradu zo 14. storočia, Sivého Kameňa.

 

V tomto bode sa asfalt premieňa iba na prírodný povrch. Nasledujte žltú značku cez kamenistý vyšlap a lúku smerom do lesa. Na okraji lesa sa môžete osviežiť vodou prírodného prameňa a narovnať nohy na lavičke. Ak máte na rukách príliš veľa času a ste fanúšikom cyklistiky, tak si kľudne počas pauzy môžete pozrieť aktuálne výsledky tohto športu, napríklad na bet365. Čas nasadnúť na bicykel. Nasleduje ďalší výšlap a cesta točiaca sa smerom nahor. Príjemným je aspoň chládok lesa.

 

 

Ďalší výšlap značí zároveň aj ďalší míľnik cyklotrasy, hrebeň Jarabej Skaly. Opustite žltú cestu a ďalej sa ide po červenej. Smerom nahor miniete prírodný prameň na Kaních studniach a spoločnosť Vám bude robiť bukový les. Do cesty sa opäť postavia skalné útvary, ktoré je lepšie obísť na pešo. Odtiaľto je to na vrchol Vtáčnika už iba čo by kameňom dochodil. Obchádzka popri skalách vás dostane do stredu medzi dvoma vrcholmi Vtáčnika. Tu si už stačí vybrať, na ktorý vrchol sa chcete pozrieť. Ten západný je obsadený krížom a ponúka úchvatný výhľad na Strážovské, Kremnické a Štiavnické vrchy. Z východu je zase vidieť Veľkú Fatru.

 

Zvládli ste to. Naspať sa môžete vydať rovnakou cestou alebo ísť po zelenej. Táto trasa je vhodná na víkend či víkend alebo prázdniny a určite Vám pomôže vyčistiť hlavu. Vaše zdravie Vám bude takisto vďačné.

 
Blog bol vytvorený 28.05.2017 17:56:40, zmenený 28.05.2017 17:58:01, autor blogu: Webmaster
Meno:
Heslo:
Bane na hornej Nitre skončili, banskí záchranári sú v pohotovosti naďalej. Je otázne dokedy
Banskí záchranári pomáhajú i pri rôznych nešťastiach.
zobraziť podrobnosti »
12.01.2024
FOTO: Elektráreň Nováky odstavila poslednú turbínu, skončila sa tak výroba elektriny z uhlia
Výroba elektriny a tepla z domáceho hnedého uhlia v Elektrárni Nováky po 70 rokoch definitívne skončila.
zobraziť podrobnosti »
21.12.2023
Final coal mining cart pulled from Nováky mine
More trains for Christmas holidays, Bratislava outskirts teeming with culture, and a recipe for Christmas baking.
zobraziť podrobnosti »
21.12.2023
Z nováckej bane vyťažili posledný vozík uhlia, o zamestnanie prídu stovky ľudí
Uzatváranie bane potrvá roky.
zobraziť podrobnosti »
21.12.2023
VIDEO: Karol Mikuláš: Baník, povstalec aj politický väzeň
VIDEO: Karol Mikuláš: Baník, povstalec aj politický väzeň
zobraziť podrobnosti »
15.03.2023
   Majiteľom domény Novaky.COM a administrátorom stránky je webmaster@novaky.com - občan mesta, ako každý iný.
Administrátor stránky nezodpovedá za obsah príspevkov! Kódex prispievateľa. Zásady ochrany osobných údajov.